El tema elegit per a dur a terme el nostre projecte ha estat L’humanisme als Països Catalans i a Europa. Concretament hem tractat l’humanisme renaixentista (finals del segle XIV principis del XVII), un moviment d’àmbit europeu i que tingué una durada de dos segles. L’extensió del projecte ens ha impedit tractar l’humanisme des d’una perspectiva global, així que ens hem decidit per concretar i centrar-nos en l’humanisme renaixentista.

Arribats fins aquest punt (decisió de la temàtica del projecte), ens trobem amb que és un tema força complex i polèmic; més difícil que no ens pensàvem. Així doncs, a mesura que ens endinsàvem en el projecte havíem de prendre decisions complicades. Primer havíem de tenir clar què s’entenia per “humanisme” i destriar els “humanistes” del conjunt de personatges que hi participaren en el procés de renovació de l’època coneguda com Renaixement. D’aquesta manera, trobareu al projecte noms com Petrarca i Erasme de Rotterdam, però no Maquiavel ni Luter, perquè no eren humanistes en el sentit estricte.

Els humanistes es caracteritzaren pel domini de les llengües clàssiques i pel tractament del paper de l’home al món. Hem evitat, doncs, parlar d’altres personatges importantíssims del Renaixement (teòrics de la política, reformadors, grans inventors, pintors) i ens hem centrat només en els humanistes.

El projecte tracta l’origen de l’humanisme al nord italià, la seva expansió per Europa, fent una menció especial del moviment a casa nostra, als Països Catalans.

Respecte al procés seguit, hem usat eines noves i, com tot, al principi costa adaptar-s’hi. Ai, si poguérem tornar enrere i començar aquesta assignatura de nou, segur que ens eixiria tot molt millor amb el que hem aprés… Què fàcils ens resulten, ara, les pràctiques anteriors!

El nostre grup ha patit els daltabaixos de la majoria dels seus membres, amb tres baixes i una incorporació. El tema del projecte no ens acompanyava, tampoc: era bastant complicat i quan més llegíem més és complicava tot. Tal vegada, d’haver-ho sabut, n’haguéssim elegit un altre, de tema… Per tant, hem estat dos els membres que hem pogut continuar al grup, no sense dificultats. I per a la darrera etapa de l’assignatura, el grup s’ha vist reforçat amb un nou company.

Aquells que desitgin gaudir, o qui sap si patir amb el nostre projecte, estan convidats a visitar-nos al nostre espai wikispaces. Per aquells visitants encuriosits pel procés i desenvolupament del dit projecte, poden romandre al nostre bloc. A la part dreta del bloc podreu trobar les diferents categories que emmarquen el procés de creació: metodologia, correcció i millora, funcionament del grup i autoavaluacions variades.

Moments intensos, de nervis, d’alegries i satisfacció, i alguns cops, perquè no dir-ho, de desesperació. Tot amanit, això sí, de grans dosis de voluntat i ganes de fer la feina bé. Si ho hem aconseguit o no, vosaltres mateixos ho decidireu.

Anuncis